Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Rozwój przemysłu spożywczego zależy od wyborów konsumentów
Rozwój przemysłu spożywczego w głównej mierze zależy od naszych wyborów. Masowi producenci żywności zdecydują się na produkcję takich produktów, na które jest popyt. A popyt ten uzależniony jest od wielu czynników, między innymi od naszej wiedzy na temat szkodliwości i wpływie na zdrowie pewnych s
Regionalne produkty spożywcze
Przemysł spożywczy rozwija się wraz z oczekiwaniami rynku. Współcześnie zwracamy bardzo dużą uwagę na jakość produktów. Wybieramy żywność ekologiczną, ale także regionalną – nie produkowaną na skalę masową. Doceniamy sery z Zakopanego, dżemy, konfitury i soki z wiejskich posiadłości, chleby na praw
Kulinarny symbol Japonii – sushi
Sushi uchodzi za jeden z głównych towarów eksportowych Japonii. Obecnie, możemy spotkać ten produkt w zasadzie w większości miast. Powstają liczne restauracje, mniej lub bardziej japońskie, oferujące w swoim menu sushi. Problemu nie stanowi również samodzielne przygotowanie potrawy. Niezbędne skład
Sekret wasabi
Nieodłącznym elementem sushi jest sos wasabi. Bardzo ostry, piekący, z odczuwalną nutką goryczy, niekoniecznie będzie lubiany przez tzw. osoby o łagodnym podniebieniu. Niemniej jednak, jest on niezwykle popularny i stosować można go do wielu różnych potraw. Wytwarzany jest z rośliny należącej do ro
Kuchnia wietnamska
Wietnam to państwo, którego kultura i historia zauważalne są w przyrządzanych tu potrawach, a nawet w całej kuchni. Położenie geograficzne – Wietnam graniczy z Chinami – również ma wpływ na jadłospis. Za przykład może służyć chociażby istniejąca tu zasada pięciu smaków, która została już wyjaśniona
Rodzaje japońskich dań
Niezwykle bogata historia kuchni japońskiej sprawiła, że serwowane potrawy zostały podzielone według szczególnych kryteriów. Jeśli chodzi o podział ze względu na pochodzenie, to wyróżniamy potrawy, które wymyślono w Japonii oraz te, które w kuchni są obecne na tyle długo, że stały się jej tradycyjn