Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Rozwój przemysłu spożywczego zależy od wyborów konsumentów
Gastronomia, artykuły spożywcze

Rozwój przemysłu spożywczego zależy od wyborów konsumentów

Rozwój przemysłu spożywczego w głównej mierze zależy od naszych wyborów. Masowi producenci żywności zdecydują się na produkcję takich produktów, na które jest popyt. A popyt ten uzależniony jest od wielu czynników, między innymi od naszej wiedzy na temat szkodliwości i wpływie na zdrowie pewnych s

Regionalne produkty spożywcze
Gastronomia, artykuły spożywcze

Regionalne produkty spożywcze

Przemysł spożywczy rozwija się wraz z oczekiwaniami rynku. Współcześnie zwracamy bardzo dużą uwagę na jakość produktów. Wybieramy żywność ekologiczną, ale także regionalną – nie produkowaną na skalę masową. Doceniamy sery z Zakopanego, dżemy, konfitury i soki z wiejskich posiadłości, chleby na praw

Kulinarny symbol Japonii – sushi
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kulinarny symbol Japonii – sushi

Sushi uchodzi za jeden z głównych towarów eksportowych Japonii. Obecnie, możemy spotkać ten produkt w zasadzie w większości miast. Powstają liczne restauracje, mniej lub bardziej japońskie, oferujące w swoim menu sushi. Problemu nie stanowi również samodzielne przygotowanie potrawy. Niezbędne skład

Sekret wasabi
Gastronomia, artykuły spożywcze

Sekret wasabi

Nieodłącznym elementem sushi jest sos wasabi. Bardzo ostry, piekący, z odczuwalną nutką goryczy, niekoniecznie będzie lubiany przez tzw. osoby o łagodnym podniebieniu. Niemniej jednak, jest on niezwykle popularny i stosować można go do wielu różnych potraw. Wytwarzany jest z rośliny należącej do ro

Kuchnia wietnamska
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia wietnamska

Wietnam to państwo, którego kultura i historia zauważalne są w przyrządzanych tu potrawach, a nawet w całej kuchni. Położenie geograficzne – Wietnam graniczy z Chinami – również ma wpływ na jadłospis. Za przykład może służyć chociażby istniejąca tu zasada pięciu smaków, która została już wyjaśniona

Rodzaje japońskich dań
Gastronomia, artykuły spożywcze

Rodzaje japońskich dań

Niezwykle bogata historia kuchni japońskiej sprawiła, że serwowane potrawy zostały podzielone według szczególnych kryteriów. Jeśli chodzi o podział ze względu na pochodzenie, to wyróżniamy potrawy, które wymyślono w Japonii oraz te, które w kuchni są obecne na tyle długo, że stały się jej tradycyjn