Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Jarmuż
Jarmuż to odmiana kapusty, która ma bardzo długie i pomarszczone liście zapewniające mu bardzo bogaty wygląd. To właśnie dlatego, dotąd na polskich stołach gościł wyłącznie jako ozdoba półmisków, a po skończonym obiedzie zostawał wyrzucany. Dopiero w ostatnim latach do Polski przyszła moda na jedze
Rozwój przemysłu spożywczego w zakresie ochrony środowiska
Przemysł spożywczy rozwija się w wielu aspektach. Tworzące go zakłady przetwórstwa mięsnego i rybnego, mleczarnie, piekarnie, cukrownie, gorzelnie, browary, młyny, przetwórnie warzywno – owocowe, zakłady cukiernicze i tytoniowe, są nastawione na innowacyjne sposoby produkcji, nowe technologie i now
Stół bożonarodzeniowy w USA
W Stanach Zjednoczonych, jako że jest to kraj złożony w dużej mierze z imigrantów, znajdziemy bardzo różne tradycje świąteczne. Wiele osób kultywuje bowiem tradycje ze swoich własnych miejsc pochodzenia. Chociaż w Stanach także obdarowywają się prezentami owinięte w świąteczne opakowania to i tak z
Sałatka grecka, prawie grecka
Mało kto wie, że sałatkę grecką przyrządza się bez dodatku sałaty lodowej. We wszystkich krajach poza Grecją, przysmak ten wzbogacany jest właśnie sałatą – co jest wskazane przy daniach dietetycznych. Jak wiadomo, jednym z głównych składników tego dania jest tłusty ser feta – gdzie więc tu sałatka
Kuchnia syczuańska
Jedna z ośmiu regionalnych kuchni chińskich – kuchnia syczuańska to rarytas dla osób, uwielbiających bardzo pikantne potrawy. Podstawą dań jest przede wszystkim papryczka chilli, imbir, czosnek i cebula. Kuchnia oferuje ponad 5 tysięcy potraw, których bazą są produkty hodowane na niezwykle żyznych
Nadziewane papryki
Nadziewane potrawy są często bardzo pracochłonne. Smak gotowego dania jednak w pełni wynagradza trud włożony w pracę. Nadziewane warzywa bardzo ładnie się prezentują, dlatego można je podawać na różnego rodzaju przyjęciach. Jednym z takich dań są właśnie nadziewane papryki. Ich przygotowanie nie za
Nowe technologie wytwarzania produktów tłuszczowych
Podwyższony poziom złego cholesterolu to przypadłość, która dotyka coraz szerszą grupę społeczeństwa. Ze złym cholesterolem zmagają się zarówno osoby starsze, jak i młodsze. To problem, który silnie związany jest ze złą dietą i brakiem ruchu. Jednak głównym winowajcą podwyższonego cholesterolu, jes
Jakie wybrać owoce?
Świeże owoce są niemal nieodłącznym elementem każdego komunijnego stołu. Jednak jakie wybrać, by nie tylko ładnie wyglądały, ale także smakowały gościom? Przede wszystkim w ich wyborze należy kierować się tym, czy są one trudne w spożywaniu. Nie kładź zatem na stole borówek czy jagód, którymi gośc
Dzikie rośliny - które warto włączyć do diety?
Dzikie rośliny przez wiele lat stanowiły tylko ozdobę naszych stołów – mało komu przychodziło do głowy, aby mniszka lekarskiego, nagietka, stokrotki, bratka, podbiału czy nasturcję dodać do sałatki bądź innej potrawy. Tymczasem okazuje się, że w pośród nich można znaleźć prawdziwe perełki, które ma
Czarnuszka - zdrowe ziarenka
Czarnuszka to roślina, która zagościła na stołach Polaków dość niedawno – choć jej właściwości zdrowotne doceniali już faraonowie. Do naszego kraju przyszła wraz z modą na zdrową żywności – te niewielkie czarne nasionka zawierają aż 8 z 9 cennych aminokwasów, beta karoten, witaminy z grupy B, a tak
Rzodkiewka - nowalijkowa królowa
Wraz z nadejściem wiosny rozpoczął się sezon na nowalijki. Ich niezaprzeczalną królową jest różowa rzodkiewka, którą możemy spożywać na wiele sposobów. Warto wykorzystać moment, gdy jest powszechnie dostępna w sklepach. Zawiera bowiem mnóstwo substancji odżywczych potrzebnych naszemu organizmowi. J
Margaryna czy masło?
Masło na wiele lat straciło sympatię Polaków – eksperci zgodnie orzekli, że nie jest ono zbyt zdrowe dla naszego organizmu. Jego miejsce zastąpiła margaryna, która miała mieć więcej wartości odżywczych, a także być łatwiejsza w użyciu. Używając tego typu tłuszczu do smarowania kanapek nie trzeba bo