Rozwój przemysłu spożywczego zależy od wyborów konsumentów
Rozwój przemysłu spożywczego w głównej mierze zależy od naszych wyborów. Masowi producenci żywności zdecydują się na produkcję takich produktów, na które jest popyt.
A popyt ten uzależniony jest od wielu czynników, między innymi od naszej wiedzy na temat szkodliwości i wpływie na zdrowie pewnych substancji, od alergii i nietolerancji pokarmowych, od naszych chorób oraz od tego co usłyszymy w telewizji. Popyt na produkty spożywcze motywowany jest naszą wiedzą, dlatego też coraz częściej producenci żywności decydują się rezygnować ze szkodliwych substancji.
Ich decyzja jest słuszna i prowadzi do nieustannego rozwoju przemysłu spożywczego. Gdyby nie zmiany technologii produkcyjnych, nie byłoby mowy o wysokiej jakości zdrowych produktach.
Dlatego także ważne jest uświadamianie siebie nawzajem i dokonywanie trafnych wyborów. Starajmy się wybierać racjonalnie.
Stawiajmy na żywność bez konserwantów, bez barwników i innej zbędnej chemii. Tylko dzięki temu przemysł spożywczy będzie się rozwijał, bo będzie miał dla kogo: dla świadomego konsumenta.