Rodzaje japońskich dań

Rodzaje japońskich dań

Niezwykle bogata historia kuchni japońskiej sprawiła, że serwowane potrawy zostały podzielone według szczególnych kryteriów. Jeśli chodzi o podział ze względu na pochodzenie, to wyróżniamy potrawy, które wymyślono w Japonii oraz te, które w kuchni są obecne na tyle długo, że stały się jej tradycyjnym elementem.

Są to tak zwane washoku lub nihon-shoku. Do tej kategorii zaliczają się również dania na styl zachodni, na przykład kluski ramen.

Pojawiły się one w kuchni japońskiej w okresie epoki Meiji. Był to okres transformacji systemowej i gospodarczej, kiedy to w Japonii dokonano szeregu reform na wzór państw zachodnich.

Drugie kryterium dotyczy sposobu przyrządzania dań. Wyróżniamy potrawy, które serwuje się na surowo, nie poddawane żadnym procesom przetwarzania.

Są to tak zwane namasumono. Dalej dania gotowane, czyli różnego rodzaju zupy i potrawki (nimono).

Następnie dania grillowane (teppanyaki), pieczone na ruszcie ryby, owoce morza i mięsa (yakimono), dania smażone (agemono), marynowane warzywa (tsukemono), sałatki (sunomono), dania z ryżu (gohanmono) oraz najpopularniejsze sushi.

ciekawe przepisy na tłusty czwartek
https://www.dagrasso.pl/bochnia