Kuchnia wietnamska
Wietnam to państwo, którego kultura i historia zauważalne są w przyrządzanych tu potrawach, a nawet w całej kuchni. Położenie geograficzne – Wietnam graniczy z Chinami – również ma wpływ na jadłospis.
Za przykład może służyć chociażby istniejąca tu zasada pięciu smaków, która została już wyjaśniona podczas prezentacji kuchni chińskiej. Duże znaczenie mają świeże zioła, jak na przykład bazylia i kolendra.
Popularne są też zupy i dania z grilla, podawane z makaronem ryżowym lub jajecznym, ewentualnie z ryżem. To, co zdecydowanie odróżnia kuchnię wietnamską od chińskiej jest używanie sosu rybnego zamiast sojowego.
Bardzo ważny jest sam proces przygotowywania potraw. Popularna jest metoda stir-fry, polegająca na szybkim smażeniu dań na rozgrzanej patelni.
Często jednak serwuje się je na surowo. Wietnam przez pewien czas był francuską kolonią, zauważalne są więc pewne europejskie wpływy.
Kuchnia wietnamska różni się pod względem regionalnym. Na północy potrawy są bardziej delikatne, zaś południe lubuje się w ostrych przyprawach.
gotowanie-w-mniejszym-miescie.pl