Regionalne produkty spożywcze

Regionalne produkty spożywcze

Przemysł spożywczy rozwija się wraz z oczekiwaniami rynku. Współcześnie zwracamy bardzo dużą uwagę na jakość produktów. Wybieramy żywność ekologiczną, ale także regionalną – nie produkowaną na skalę masową. Doceniamy sery z Zakopanego, dżemy, konfitury i soki z wiejskich posiadłości, chleby na prawdziwym zakwasie, miód z pasieki od znajomego pszczelarza, jak również mleko i jajka prosto od gospodarza. W związku z popytem na regionalizm, masowi producenci żywności również stawiają na produkty regionalne.

Produkują konfitury z etykietami w rustykalnym stylu, mleko w butelkach przypominających szklane i innego typu produkty wzorowane na regionalne. Bardzo często stoi za nimi jakość podobna do produktów nie wytwarzanych na skalę masową. Jednak nie zawsze. Czasami zdarza się tak, że przód etykiety to wyłącznie marketing, a cała prawda o produkcie kryje się na tyle produktu. Jeśli więc zależy nam na prawdziwie regionalnych produktach – czytajmy etykiety.

Sprawdzajmy, czy żywność, którą chcemy kupić nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników i utrwalaczy.

kwiaty jadalne
Miód lipowy