Sekret wasabi
Nieodłącznym elementem sushi jest sos wasabi. Bardzo ostry, piekący, z odczuwalną nutką goryczy, niekoniecznie będzie lubiany przez tzw. osoby o łagodnym podniebieniu. Niemniej jednak, jest on niezwykle popularny i stosować można go do wielu różnych potraw. Wytwarzany jest z rośliny należącej do rodzaju kapustowatych, która często bywa nazywana chrzanem japońskich, chociaż w istocie z chrzanem nic ją nie łączy. Do sosu wykorzystuje się jej korzeń, który następnie jest ucierany. Długie liście z białymi kwiatkami nie znajdują zastosowania w kulinariach.
Roślina ta jest niezwykle trudna w uprawie. Można spotkać ją na japońskich wyspach Hokkaido, Honsiu i Kiusiu, w Korei, Tajwanie oraz na wyspie Sachalin. Rośnie w okolicach górskich strumieni. W Polsce, prawdziwy sos wasabi jest niezwykle rzadki. Produkty spotykane w sklepach, to w rzeczywistości mieszanka chrzanu, gorczycy i przypraw. Wynika to z faktu, że wasabi jest bardzo drogie. Z tego też względu, oryginał dostępny jest raczej na rynkach japońskich.
W Polsce , wasabi występuje w postaci proszku lub pasty.