Kulinarny symbol Japonii – sushi
Sushi uchodzi za jeden z głównych towarów eksportowych Japonii. Obecnie, możemy spotkać ten produkt w zasadzie w większości miast. Powstają liczne restauracje, mniej lub bardziej japońskie, oferujące w swoim menu sushi.
Problemu nie stanowi również samodzielne przygotowanie potrawy. Niezbędne składniki znajdziemy bowiem w większości supermarketów i z łatwością dobierzemy je pod względem interesującego nas smaku. Podstawę stanowi oczywiście ryż.
Ważne by był krótkoziarnisty i odpowiednio klejący się. Zostaje on wymieszany z octem ryżowym, przyprawionym dodatkowo solą i cukrem. Niezwykle istotnym elementem są świeże ryby lub owoce morza.
Jeśli pragniemy samodzielnie przygotować sushi, warto upewnić się, czy kupowane przez nas produkty, aby na pewno są świeże. Ryby i owoce morza podawane są na surowo. Oczywiście istnieją pewne wyjątki.
Niektórych ryb nie powinno jeść się bez wcześniejszej obróbki. Dotyczy to szczególnie tych słodkowodnych. Do zwijania sushi potrzebne są prasowane algi, czyli tzw.
nori oraz mata bambusowa, która ułatwi rolowanie.
opakowania papierowe