Świąteczne dania z wieprzowiny
Dania z wieprzowiny nieodłącznie związane są z tradycyjną kuchnią polską. Nic więc dziwnego, że często w świątecznym wydaniu serwuje się ją także na Boże Narodzenie. W jaki sposób możemy przyrządzić wieprzowinę w bardziej wykwintny sposób, aby pasowała ona do wigilijnej wieczerzy? Bardzo popularnym sposobem jest przygotowanie jej w formie rolady z dodatkiem suszonych śliwek, żurawiny, jabłek lub innego rodzaju owoców. Schab ze śliwką możemy także upiec w jednym kawałku i serwować go w cienkich plastrach, np. z chrzanem.
Bardzo popularne w tym okresie jest także przygotowywanie polędwiczek – m.in. z sosem pomarańczowym, które są mięsem bardzo smacznym i delikatnym. Urozmaiceniem świątecznego stołu może być także gulasz. Możemy przygotować go po węgiersku – na ostro z dużą ilością papryki lub z grzybami, co uczyni z niego typowo wigilijną potrawę.
Na świątecznym stole na pewno wszelkiego rodzaju pasztety, które ze względu na czas przygotowywania nie są spożywane w większości domów na co dzień.
które orzechy są najzdrowsze