Sałatka grecka, prawie grecka
Mało kto wie, że sałatkę grecką przyrządza się bez dodatku sałaty lodowej. We wszystkich krajach poza Grecją, przysmak ten wzbogacany jest właśnie sałatą – co jest wskazane przy daniach dietetycznych. Jak wiadomo, jednym z głównych składników tego dania jest tłusty ser feta – gdzie więc tu sałatka light? Ser feta można zastąpić innym, równie smacznym i tym samym powstanie sałatka prawie grecka! SKŁADNIKI: sałata lodowa, 4 pomidory, 3 kolorowe papryki, czarne oliwki, czerwona cebula, oliwa, bazylia w listkach, chudy twaróg lub odtłuszczony ser feta.
Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki (nie tniemy, ponieważ postępując w ten sposób pozbawiamy jej witamin). Pomidory kroimy w ósemki, a papryki w słupki. Każdą oliwkę kroimy na trzy części, aby powstały „oczka”.
Wszystkie składniki mieszamy z pokrojoną w piórka cebulą, a następnie delikatnie kruszymy ser. Całość doprawiamy bazylią i kropimy oliwą z oliwek. Sałatkę podajemy z grillowanym lub duszonym mięsem, najlepiej chudym – kurczak, wołowina oraz pieczywem czosnkowym. A warto jeść dobra wołowina restauracja warszawa.
jadalne kwiaty sklep