Rzodkiewka - nowalijkowa królowa
Wraz z nadejściem wiosny rozpoczął się sezon na nowalijki. Ich niezaprzeczalną królową jest różowa rzodkiewka, którą możemy spożywać na wiele sposobów.
Warto wykorzystać moment, gdy jest powszechnie dostępna w sklepach. Zawiera bowiem mnóstwo substancji odżywczych potrzebnych naszemu organizmowi.
Jakich? Rzodkiewka pozytywnie wpływa przede wszystkim na układ pokarmowy. Jest niskokaloryczna – 100 gram ma zaledwie 16 kcal, a przy tym pobudza łaknienie i trawienie.
Oprócz tego reguluje pracę wątroby oraz ma działanie żółciopędne. To właśnie dlatego z powodzeniem można ją spożywać podczas zatruć pokarmowych, nadmiernej fermentacji jelitowej oraz braku łaknienia.
Rzodkiewką powinny zainteresować się też osoby z nadciśnieniem – ma ona w sobie dużo potasu, który pomoże przywrócić je do normy. Nowalijka wzmocni też nasze włosy, skórę i paznokcie – to wszystko przez zawartość związków siarki.
Nie oznacza to jednak, że rzodkiewka jest dla wszystkich. Zdecydowanie unikać muszą jej osoby z chorą trzustką, zespołem jelita drażliwego oraz wrzodami.
www.chsd.org.pl