Rozwój przemysłu spożywczego w zakresie ochrony środowiska
Przemysł spożywczy rozwija się w wielu aspektach. Tworzące go zakłady przetwórstwa mięsnego i rybnego, mleczarnie, piekarnie, cukrownie, gorzelnie, browary, młyny, przetwórnie warzywno – owocowe, zakłady cukiernicze i tytoniowe, są nastawione na innowacyjne sposoby produkcji, nowe technologie i nowoczesny marketing. Ale jest jeszcze jeden aspekt, który na przestrzeni lat uległ znacznym przeobrażeniom. Przemysł spożywczy rozwiną się także pod względem podejścia ekologicznego.
Koncerny produkujące żywność, podobnie jak przetwórnie oraz inne zakłady należącego do tej gałęzi gospodarki, zaczęły zwracać coraz większą uwagę na skutki jakie niesie za sobą produkcja żywności, dla środowiska. Dlatego też coraz częściej można zauważyć, że w przemyśle spożywczym wykorzystywany jest system inteligentnych opakowań, który ma na celu monitorowanie wewnętrznego i zewnętrznego otoczenia, w tym zmian temperatury, zawartości tlenu, a także zmian biotechnologicznych i mikrobiologicznych produktów. Oprócz systemu inteligentnych opakowań, przemysł spożywczy stawia także na opakowania próżniowe. A co najważniejsze, w procesach produkcyjnych producenci żywności wykorzystują współcześnie technologie oszczędzające energię i wodę.
pizza kalisz