Pomidory nadziewane jajkiem
Pomidory mają bardzo mało kalorii, za to dużo witamin. Podobno jeden pomidor ma tyle kalorii co aż cztery czekoladki. Dieta powinna być bogata w warzywa i owoce, ponieważ to one dostarczają organizmowi witamin.
Pomidory to na przykład źródło potasu. Doskonale smakują na surowo, ale i różnie dobrze przetworzone. Ciekawą alternatywą podania pomidorów jest nadzianie go jajkiem.
Efekt końcowy jest bardzo atrakcyjny, a jedzenie pyszne – i zdrowe. W końcu jajko to białko! SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości pomidory, 4 duże jaka, sól, pieprz, cebula. Pomidory myjemy, ścinamy wierzchnią warstwę.
Delikatnie wydrążamy środek i odkładamy go do miseczki. Wnętrze pomidora solimy i pieprzymy, oraz sypiemy drobno posiekaną cebulkę. Na końcu wbijamy surowe jajko.
Pomidora przykrywamy ściętym wierzchem. Danie zapiekamy w piekarniki 15 minut w temperaturze 180 stopni. Tak przygotowany pomidor nadaje się do podanie z duszonym mięsem.
Może też być samodzielnym daniem podawanym na drugie śniadanie lub jako przystawka na przyjęciu.
dom.ogladajonline.com.pl