Pomidory nadziewane jajkiem

Pomidory nadziewane jajkiem
błonnik sojowy

Pomidory mają bardzo mało kalorii, za to dużo witamin. Podobno jeden pomidor ma tyle kalorii co aż cztery czekoladki. Dieta powinna być bogata w warzywa i owoce, ponieważ to one dostarczają organizmowi witamin.

Pomidory to na przykład źródło potasu. Doskonale smakują na surowo, ale i różnie dobrze przetworzone. Ciekawą alternatywą podania pomidorów jest nadzianie go jajkiem.

Efekt końcowy jest bardzo atrakcyjny, a jedzenie pyszne – i zdrowe. W końcu jajko to białko! SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości pomidory, 4 duże jaka, sól, pieprz, cebula. Pomidory myjemy, ścinamy wierzchnią warstwę.

Delikatnie wydrążamy środek i odkładamy go do miseczki. Wnętrze pomidora solimy i pieprzymy, oraz sypiemy drobno posiekaną cebulkę. Na końcu wbijamy surowe jajko.

Pomidora przykrywamy ściętym wierzchem. Danie zapiekamy w piekarniki 15 minut w temperaturze 180 stopni. Tak przygotowany pomidor nadaje się do podanie z duszonym mięsem.

Może też być samodzielnym daniem podawanym na drugie śniadanie lub jako przystawka na przyjęciu.

pizza brodnica
dom.ogladajonline.com.pl