Nadziewane papryki

Nadziewane papryki
www.stare.gniezno.pl

Nadziewane potrawy są często bardzo pracochłonne. Smak gotowego dania jednak w pełni wynagradza trud włożony w pracę. Nadziewane warzywa bardzo ładnie się prezentują, dlatego można je podawać na różnego rodzaju przyjęciach.

Jednym z takich dań są właśnie nadziewane papryki. Ich przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu, a efekt zaskoczy wszystkich domowników. SKŁADNIKI: 2 papryki, woreczek ryżu, 250 g mięsa mielonego, przyprawy, cebula, czosnek, jogurt naturalny.

Papryki myjemy i delikatnie ścinamy czubek – tak aby swobodnie wypełni wnętrz warzywa farszem. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Mięso gotujemy w osolonej wodzie. Ryż i mięso mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę.

Gotowym farszem nadziewamy papryki i przykrywamy odkrojonym wcześniej wierzchem. Pieczemy w piekarniku przez 20 minut – temperatura pieca to 180 stopni Celsjusza. W tym czasie przygotowujemy sos.

Jogurt naturalny mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Gotowe papryki polewamy sosem i podajemy.

ekstrakt zielonej herbaty
Miód faceliowy