Czarnuszka - zdrowe ziarenka
Czarnuszka to roślina, która zagościła na stołach Polaków dość niedawno – choć jej właściwości zdrowotne doceniali już faraonowie.
Do naszego kraju przyszła wraz z modą na zdrową żywności – te niewielkie czarne nasionka zawierają aż 8 z 9 cennych aminokwasów, beta karoten, witaminy z grupy B, a także magnez, żelazo, selen, wapń i cynk.
Mimo to najważniejszym składnikiem czarnuszki, który czyni ją tak dobrą dla naszego organizmu jest tajemniczo brzmiący tymochinon.
Jakie ma on właściwości? Tymochinon to substancja, która – według naukowców – odpowiedzialna jest za antynowotworowe działanie czarnuszki.
Jak na razie nie przyprowadzono jednak wystarczających badań klinicznych potwierdzających w 100% powiązanie tej rośliny z mniejszą liczbą występujących nowotworów.
Lekarze są jednak pewni, że czarnuszka jest bardzo skuteczna w leczeniu kataru siennego, a także łagodzi objawy depresji, znacznie przyczyniając się do poprawy nastroju.
Z pewnością warto więc włączyć ją do swojej codziennej diety.
https://www.dagrasso.pl/belchatow/kontakt